Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Aludjon rá egyet!

Vissza | Fel | Tovább

Kinek ne lenne ismerős az a helyzet, amelyben az aggódó szülő magoló csemetéjét a könyvek fölül az ágyba zavarja, mondván, hogy ha nem alszik eleget, hiába tanul?

Nos, úgy látszik, tudományosan is igazolódik ez a szülői tanács, a legújabb kísérletek ugyanis most tényekkel alátámasztva számolnak be arról, hogy amikor valami új készséget sajátítunk el, addig nem kerül teljesen birtokunkba a tudás, amíg nem alszunk rá hat-nyolc órát. A szakértők szerint legalább ennyi alvással töltött idő kell ahhoz, hogy az agy memóriaköreibe megfelelően beíródjon az új információ. Annak a számos kísérletnek a sorában, amelyek az alvás és az emlékezet kapcsolatát régóta igyekeztek tisztázni, a szakértők általános véleménye szerint eddig ez az egyik leghihetőbb.
A következtetéseket egy egyszerű kísérletsorozat alapján vonták le a kutatók: a feladat annyi volt, hogy egy-egy képernyőn felvillanó kép felismerésekor meg kellett nyomni egy-egy gombot. A résztvevők az első próbálkozásokhoz képest egy óra gyakorlást követően – nem meglepő módon – sokkal gyorsabban teljesítették a feladatot. A tesztet némelyeken még ugyanazon a napon, másokon hosszabb-rövidebb alvás után ismételték meg, így állt elő az adathalmaz. Az értékelés szerint azoknak javult a teljesítménye, akik hat óránál többet aludtak, mielőtt újra próbálkoztak volna a feladat végrehajtásával. Egyértelmű az is, hogy közülük is azok fejlődtek leglátványosabban, akik nyolcórás alvásuk első kettő óráját mély alvásban, a lassú agyhullámok fázisában, az utolsó két órát pedig a gyors szemmozgások szakaszában töltötték. A szakértők elmélete szerint
az alvás első kritikus szakaszában az agyban levő bizonyos vegyi anyagokkal történik valami, az információ kiáramlik a hippokampuszból, és bejut az agykéregbe. A következő négy órában az agy sajátos belső párbeszédet folytat, amelynek során szétoszt-
ja az új ismereteket a megfelelő hálózatokra. Az információt raktározó idegsejtek közötti kapcsolatokat lassú fehérjetermelés erősíti meg, amelyet a kutatók a tészta megkeléséhez hasonlítanak. A két utolsó, álmokkal töltött órában, amikor az agykéreg újfent aktívvá válik, ismét drasztikusan megváltozik az agy kémiája és aktivitása. A hippokampusz kikapcsol, eközben az agykéreg szó szerint újra lejátssza a nappal történteket, s ekkor szilárdulnak meg a memóriabank új idegsejti kapcsolatai.
Sok fiatal éli az életét alvási bulimiának nevezhető állapotban, ők hétvégi nagy alvásokkal igyekeznek behozni azt a lemaradást, amelybe a hétköznapok néhány órás éjszakai pihenőivel hajszolják magukat. Ők ne is csodálkozzanak azon, hogy amit ilyenkor tanulnak, bizony, nem épül be az emlékezetükbe, néhány nap múlva ez a csupán látszólag megszerzett tudás menthetetlenül elhalványul.

(The New York Times)

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu