Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

Beszédhibák

Vissza | Fel | Tovább

  Dadog, raccsol, vagy meg se szólal a gyerek.

- Sajnos nagyon sok gyereknél - az iskolába kerülők 30 százalékánál - felfedezhetők a beszéd és a kommunikáció zavarai - állítja Varanka Zoltánné fejlesztő pedagógus. Ez abból adódik, hogy a mai felgyorsult élettempóban egyre kevesebb idő jut a gyerekre, az anyanyelv fejlesztésére. Elmaradtak a nagy, családi beszélgetések, a szülők keveset mesélnek, a tévézés pedig nem pótolja az élőszóban elmondott mesét. A beszédzavar sokáig panaszmentes, a szülő néha csak akkor észleli, amikor a gyerek iskolába kerül. Ott ugyanis a tanulás feltétele a megfelelő olvasásszint, az íráskészség, ami nem működhet az anyanyelv ismerete nélkül.

A beszédészlelés zavara

A beszédhangokat és ezek kapcsolódásait nem ismeri fel a gyerek, pl.: é helyett í-t hall, vagy v helyett f-et. Ilyenkor először hallásvizsgálatra van szükség, hogy kizárják a nagyothallást.

A beszédmegértés fejletlensége - A szavak, szókapcsolatok jelentését, tartalmát nem érti a gyerek. Sokszor a szövegkörnyezetből kitalálja az elhangzottak jelentését, de ez a későbbiekben nem segít, sőt a többi iskolással szemben a hátránya csak nő. Artikulációs zavar (pöszeség, raccsolás) - Sok hangot rosszul képez, ha ez iskoláskorára is így marad, nem tanul meg jól olvasni és helyesen írni. Megkésett beszédfejlődés - Ez a zavar elsősorban azokra a 3-4 éves gyerekekre jellemző, akik keveset beszélnek, így a szókincsük kicsi.

Dadogás

A népesség 1 százalékát érinti, főként a férfiakat. Ez már nem a beszéd, hanem a kommunikáció zavara. Általában 2 és 7 éves kor között jelenik meg a tünet, amelynek hátterében mindig valami mélyen elfojtott konfliktus áll. Ha türelmetlenek a dadogó gyerekkel, vagy javítgatják, a helyzet még rosszabb, és egyre kevesebbet mer beszélni. A legfontosabb teendő a szorongás kezelése pszichológus és logopédus szakemberek segítségével.

Csak otthon beszél

A gyerek csak családi körben beszél, máshol meg sem szólal. Lányoknál gyakoribb. Többnyire szorongás, félelem váltja ki, nagyon nehéz kideríteni az okát. Pszichológus vagy fejlesztő pedagógus, logopédus, esetleg jó óvónő segítségére és nagy-nagy türelemre van szükség. A lényeg, hogy a szakembernek bensőséges, jó kapcsolata alakuljon ki a kicsivel. Feltétlenül kezelni kell, mert ha megmarad a probléma, a gyerek elszigetelődik társaitól, környezetétől. A problémák kezelése legsikeresebben óvodáskorban végezhető szakember segítségével, de a család is sokat tehet a fejlesztés érdekében: többször meséljenek a gyereknek, játsszanak együtt nyelvi játékokat, csináljanak családi programot, és töltsenek több időt egymással!

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu