Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 A diszlexia genetikai rendellenesség?

Fel | Tovább

A Finn Akadémia egyik kiválósági központjának kutatói Juha Kere professzor vezetésével egy olyan génre bukkantak, amely felelős lehet a diszlexia kialakulásáért.

A DYX1C1 gént olyan család tanulmányozása során fedezték fel, amelyben halmozottan fordult elő a diszlexia. A genomnak a kritikus szegmense egy korábban nem jellemzett gént tartalmazott, amelynek feladata az agyban egy nukleoprotein dekódolása. Több mint 100 diszlexiás személyben a DNS szekvenciában ez a változás kétszer olyan gyakori volt, mint a kontrollcsoportban.

A diszlexia Finnországban is a leginkább elterjedt tanulási rendellenességek közé tartozik, és legalább a népesség 5%-át érinti. Eddigi ismereteink szerint erősen függ a genetikai adottságoktól, de más tényezők is befolyásolják. Eddig legalább 6 olyan pontot találtak a DNS-ben, amelynek köze lehet a rendellenességhez, de a gént most találták meg először.

A szekvencia változása potenciálisan befolyásolja a fehérje működését. Az emberszabású majmok és az ember DYX1C1 génjének összehasonlítása viszonylag gyors evolúcióra enged következtetni. Az eredmények a diszlexia diagnosztizálásában is új lehetőséget nyitnak, csakúgy, mint egy csak az emberre jellemző agyfunkció biokémiájának és fejlődésének tanulmányozásában.

Grosschmid Péter TéT-attasé (Helsinki)

Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu