Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

Diszlexia, allergia és asztma

Vissza | Fel

A diszlexiás, illetve olvasási, írási nehézséggel küzdő emberek körében és családjában gyakran előfordul asthma, valamilyen allergiás, esetleg autoimmun betegség.

 Arra, hogy mi az összefüggés a diszlexia és a különféle allergiás és autoimmun betegségek között, csak a közelmúlt intenzív kutatásai adtak választ. Kiderült, hogy a diszlexia egyik leggyakoribb típusának - ami a szakirodalmi adatok alapján világviszonylatban az esetek csaknem 65-70%-át teszi ki - autoimmun eredete van. A korai, méhen belüli életben ellenanyagok termelődnek a központi idegrendszer bizonyos sejtjei ellen - elsősorban ezek az ellenanyagok károsítják a sejthártyát, és ezen keresztül magukat a sejteket is. A sejtkárosodás következtében a telítetlen zsírsavak nem, vagy csak nehezebben, kisebb mértékben képesek beépülni az adott sejt sejthártyájába. Ez azért nagy probléma, mert az idegsejtek sejthártyájának csaknem 70%-át a telítetlen zsírsavak alkotják. A közelmúlt tudományos publikációi kimutatták, hogy a diszlexiások vérében sokkal alacsonyabb a telítetlen zsírsav koncentráció, mint azokéban, akik jól olvasnak. A látó-, halló- és mozgáskoordinációs idegi pályák és központok hibátlan működése elengedhetetlen a helyes olvasási és írási készség elsajátításában. Az előzőekben említett folyamat ezeket a területeket sem kíméli. Tehát, ha az adott sejtek sejthártyájának a szerkezete nem megfelelő, maga a sejtműködés is károsodik, ami ez esetben, abban nyilvánul meg, hogy a károsodott idegsejtek ingerületvezetési képessége csökkent, azaz az ingerületet, idegi impulzusokat nem tudják olyan tempóban továbbítani (bármely pályarendszerről legyen is szó), mint ahogy azok érkeznek. Ezért a lassabban vezető idegsejteken az impulzusok összetorlódnak, így érthető, hogy innen az ingerület már szabálytalan módon halad tovább a felsőbb idegi központokba. Olvasáskor az egyik fő alapinger a fény. Az általa keltett ingerület a látópályában szabálytalan módon jut el az olvasási és írási folyamatban résztvevő felsőbb idegi központokba. Ebből adódik, hogy a válaszreakció is szabálytalan lesz, a két szem mozgató izmai hibás beidegzést kapnak, a két szem egymástól függetlenül, mintegy „bolyong” a fixálandó pont körül, a két szem nem képes egyszerre, ugyanazon pillanatban ugyanarra a pontra - betűre - tekinteni. Ez nehezíti az olvasást - ebből adódik az olvasási hibák jelentős része (sortévesztés, betűcsere, stb.). A mozgáskoordináció problémája a kéz finommotorikáját is érinti. A diszlexiások általában csúnyán írnak, de küszködhetnek egyéb mozgáskoordinációs problémával is (ügyetlenek a labdajátékokban, rajzolásban, irányt tévesztenek, stb.).

Javasoljuk a telítetlen zsírsavak pótlását, ezzel segítjük elő az idegsejtek sejthártyájának megfelelő felépülését, így magának a sejtfunkciónak a működését, tehát megpróbáljuk növelni az idegsejtek vezetési képességét.

A telítetlen zsírsavak pótlásának egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszere a halolaj alkalmazása, amit szájon át kell bevenni. Nem gyógyszer, hanem táplálék kiegészítő, tehát mellékhatásokkal ill. túladagolással csak igen ritkán, és csak nagyon speciális esetekben kell számolni. Azonban mégis minden esetben javasolt az alkalmazását előzetesen megbeszélni az illetékes szakorvossal. Ez azért is fontos, mert nagyon körültekintően kell megválasztanunk, hogy melyik készítményt alkalmazzuk. Sajnos világszerte számtalan nem megfelelő minőségű termék van forgalomban. Amennyiben nem megfelelő minőségű halolajat fogyasztunk, pl.: egy adag nem tartalmazza a kellő mennyiségű, összetételű, tisztaságú és stabilitású telítetlen zsírsavakat, akkor hiába várjuk a hatást. Szeretném kihangsúlyozni, hogy 14 éven aluli gyerekek nem kaphatnak felnőttek számára javasolt készítményt. A gyerekek számára kifejlesztett halolaj összetétele más, mint a felnőttek számára gyártott készítményeké. A felnőtt halolajban csak omega 3 típusú telítetlen zsírsavak vannak, amelyek pótlása 14 éves kor felett teljesen elegendő. Azonban 14 éves kor alatt a szervezetnek még szüksége van omega 6 típusú zsírsavak pótlására is. Felnőtt halolajat, azaz csak omega 3 zsírsav tartalmú készítményt azért nem szabad adni a gyerekeknek, mert a túladagolt omega 3 zsírsav visszaszorítja a szervezet saját, amúgy is csökkent omega 6 termelését is. A fejlődő szervezetben a telítetlen zsírsavak arányának az eltolódása ugyancsak hátráltatja az idegrendszer fejlődését.

Vissza | Fel

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu