Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Minden tizedik gyermeket érint a diszlexia

Vissza | Fel | Tovább

  Az Európai Unió országai összefogtak a diszlexiásokért. Tíz uniós tagállam kutatást indított, hogy megtalálják a diszlexia biológiai okait. Ez a részképesség-zavar világszerte komoly problémákat okoz az iskolás gyerekeknek.

Magyarország 9 más uniós országgal együtt kezdett bele a NeuroDys elnevezésű kutatásba. A project célja, hogy kiderüljön, pontosan milyen biológiai okai vannak az írási és olvasási zavar kialakulásának, és miként lehet korán felismerni és fejleszteni ezt a részképesség-zavart.

Hazánkban minden 10. gyermeket érint a diszlexia. Sieglerné Bujdos Évát, a Diszlexiás gyermekekért egyesület vezetője az InfoRádióban azt mondta: európai adatok szerint az idén iskolába került 97 ezer gyerek közül több mint 9 ezer veszélyeztetett. Hogy mikor jön elő náluk a diszlexia, az a körülményektől függ.

A diszlexia kialakulásának okáról keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy örökletes tényezők is szerepet játszanak. Leginkább fiúágon adódik tovább a hajlam - mondta a logopédus.

Magyarországon egy gyermekről általában csak az iskolában derül ki, hogy diszlexiás, vagy veszélyeztetett. Pedig ennek nem csak az olvasáskor nyilvánulnak meg a tünetei. Sieglerné Bujdos Éva szerint, ha a védőnő odafigyel a gyermekre, akkor a jeleket korán észreveheti. A logopédus hangsúlyozta: a diszlexiás diákok nagyon nagy hátránnyal indulnak az iskolában. Ha korábban felfedeznék a zavart, akkor sokkal könnyebben kiküszöbölhető volna.

Bujdos Éva úgy véli: az olvasás tanításának módserei sem megfelelőek, mivel azok nem alkalmazkodnak a beszéd fonetikai szabályaihoz. A diszlexiás gyerekeknél az olvasási zavar teljes mértékben helyrehozható, azonban a helyesírással mindig lesznek problémáik.

A NeuroDys kutatás keretében a MTA Pszichológia Intézetében több éven át követik nyomon a diszlexiás és nem diszlexiás gyermekek agyfejlődését, hangokra, betűkre adott agyi válaszainak változását. A magyarországi legkorábbi eredmény egy standardizált diszlexia-teszt lesz, amellyel le tudják majd mérni a kicsik azon készségeit, amelyek az olvasás és az írás alapjául szolgálnak később.

InfoRádió

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu