Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 A gyerekkori beszédhiba felnőttkori szorongáshoz vezethet

Fel | Tovább

  Kanadai pszichológusok közel másfél évtizedes kutatása meglepő eredménnyel zárult: egyes mentális betegségek lehetséges oka a gyermekkori beszédzavar.

Talán nem meglepő, hogy a gyermekkori beszédzavar a későbbiekben különböző mentális problémákhoz vezethet, azonban ezzel kapcsolatban a pszichológusok egészen mostanáig még nem végeztek felméréseket.

Dr. Joseph Beitchman, a Torontói Egyetem munkatársa kollégáival 14 éven keresztül végzett kísérletet, amelynek a során 240 személyt 5 éves koruktól 19 éves korukig vizsgáltak. A kutatók szerint "azok a fiatal felnőttek, gyerekek, akiknél a nyelvi zavarok kora gyerekkorban felléptek, kortársaiknál sokkal nagyobb arányban szenvednek szorongásos betegségekben". A kutatócsoport arra figyelt fel, hogy a szorongás és az antiszociális viselkedés különösen kiemelkedő arányba - statisztikailag is értékelhető módon - jelentkezik azoknál a 19 éveseknél, akiknek ötéves korukban beszéd-, illetve nyelvi zavaraik voltak.

A szorongásos betegségek közül a szociális fóbia (társasági érintkezéstől való félelem) volt a leggyakrabban diagnosztizált tünetegyüttes. Miként a tanulmány szerzői magyarázzák: "Nem meglepő, hogy sok, nyelvi zavarral küszködő gyerek fejleszt ki és tanúsít olyan pszichopatológiai tüneteket, melyek a nyilvános beszédhez, a társak megszólításához és a társas érintkezéshez kötődnek." A férfiak körében elsősorban a nyelvi zavar és az antiszociális viselkedés között találtak összefüggést. Az antiszociális személyiségzavar fő jellemzői közé tartozik a másokhoz való személyes kötődés gyengesége, illetve valamely - a társadalom tagjainak többsége által elítélt - bűnös tett elkövetését normális esetben követő bűntudat hiánya.

Beitchman és kollégái azonban nem találtak kapcsolatot a nyelv és a beszéd gyermekkori állapota és az olyan zavarok között, mint a függőség (pl. különböző tárgyakhoz, tevékenységekhez), illetve az ún. érzelmi élet különböző zavarai (mint a depresszió vagy mánia). A férfiak gyakoribb antiszociális viselkedésen túl nem sikerült jelentős nemi természetű összefüggést feltárni. A kutatók mindenesetre felhívják a figyelmet arra, hogy a kutatásban részt vevők között nők viszonylag kevesen fordultak elő, ami korlátokat szab a statisztikai pontosságnak.
Bár a kutatás eredményei ígéretesek, a kutatók hangsúlyozzák, hogy "az ilyen összekapcsolódások hátterében meghúzódó folyamatok felderítése további elemzést igényel". Ugyanakkor az már most megállapítható, hogy a gyermekkori beszédhibák idejében történő kezelésével megelőzhetők a személyiség felnőttkorban megnyilvánuló torzulásai, betegségei, ezért a kutatók a szülők mielőbbi hathatós beavatkozásának fontosságára hívták fel a figyelmet.

A kutatók részletes beszámolója a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry c. szaklapban jelent meg (2001;40:75-82).
 

B. K.

Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu