Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Miről árulkodnak a gyermekrajzok?

Fel | Tovább

Azok a gyerekek, akik jól tudnak beszélni, szavakban kifejezik azt a gazdag világot, ami bennük van, amit maguk körül látnak, a tapasztalatok szerint ritkábban és kevésbé jól rajzolnak.

A kisgyerek nem feltétlenül azt rajzolja, amit tud, amit lát, hanem valami mást, és ez a más számára elégséges képe a dolognak, amit ábrázolni akar. A gyermekrajz nagyon takarékos:a kisgyermek számára egy félgömb és egyetlen kör egy pöttyös labdát jelent. Ez is vizsgálati eredmény, mint ahogy az is, hogy egy fordított V alak egyetlen ablakra kevéssé emlékeztető lyukkal a közepén máris felidézi más gyerekekben is, nemcsak a rajzolóban, a ház tökéletes formáját. Miért rajzolna többet, ha egy kör és néhány pálcika számára egyértelműen előhívja a szomszéd gyereket vagy a mamát, a papát.

A kisgyerek számára természetes dolog, ha az egyik nap azt mondja ugyanarra a rajzra, hogy pillangó, a másik nap, hogy mozdony, a harmadik nap, hogy a szomszéd néni. Négy-ötéves kor körül kezdődik az az ábrázolási jelenség, hogy a megnevezés mindig ugyanahhoz az ábrasorhoz kötődik, vagyis a gyerek belső mintái arról a dologról immár a papírra is hasonló módon vetülnek ki.

Nagyon tanulságos Gardner amerikai pszichológus története, amit a saját gyerekével kapcsolatban tapasztalt. "Mikor a lányom 6 éves volt az emberfigura karját mindig úgy rajzolta meg mintha a törzs közepére merőlegesen nőtt volna ki. Egyszer megkérdeztem tőle, mit gondol hol nőnek ki a karok a testből? Rögtön megmondta, hogy a vállhoz csatlakozva. Ezután azt firtattam, hajlandó lenne-e így lerajzolni egy emberfigurát és ő készséggel beleegyezett. Úgy éreztem fejlődési mérföldkőhöz érkeztünk. Most, hogy a tudása összekapcsolódott ábrázolási repertoárjával immár semmi oka sincs arra, hogy a karokat továbbra is a törzs középpontjából kiágazva rajzolja le. Tévedtem. Lányom rögtön papírra vetett egy másik embert is, akinek a karjai megint a törzs közepéből meredtek elő. Tudom, hogy te nem így szereted papa - mondta együtt érzően -, de én így szeretek rajzolni, legalábbis egyelőre."

A gyerekek fejlődéséért akkor lehet aggódni, ha már elmúlt hétéves, de még mindig nem rajzol embert, vagy ha egyáltalán nem hajlandó firkálni. Ugyanis aki nem firkál, az nem hozza létre a betűk formálásához szükséges nagy rajzi vizuális repertoárt, és az első osztályban nehézségei lehetnek az írás megtanulásában.

Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu