Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Az olvasástanulás zavarai

Vissza | Fel | Tovább

 Ha egy elsős tanuló iskolai teljesítménye jóval elmarad az intelligenciaszintjének megfelelőtől, tanulási zavarok állhatnak a háttérben. Ezek közé tartozik a diszlexia. Ez nem betegség, a diszlexia gyűjtőfogalom, az olvasástanulás zavarait jelenti.

 A tanulási rendellenességekkel küzdő gyerekek is megtanulnak olvasni, írni, számolni, ám ehhez először szükségük van egy sajátos információfeldolgozási mód elsajátítására, amelyet egész életükön keresztül használniuk kell. Az olvasás megtanulásának folyamatában más egyéb készségek is érintve vannak, így gyakran társul a diszlexiához beszédzavar, emlékezetgyengeség, számolási zavar vagy írászavar. A diszlexiás gyerekek nem fogyatékosak, nem is a szorgalmukkal van baj, csupán azokon a területeken, ahol a rendezettség fontos szerepet játszik, sok akadályba ütköznek. Másrészt viszont kreatívak, gazdag a képzeletük, sokukból lesz művész vagy műszaki szakember.
Ma már ismeretes, mely kromoszómák játszanak szerepet az öröklődésben, a tanulási zavarok biztos megjelenését mégsem lehet előre jelezni. A születéssel kapcsolatos sérülésekből is kialakulhat később diszlexia, egy felmérés alapján pedig megállapították, hogy a kétéves korukig középfültő-gyulladáson átesett gyerekek jelentős része válik diszlexiássá.
A szülők már pici korban megfigyelhetnek kialakuló rendellenességeket. Ezek megnyilvánulhatnak a beszéd elsajátításakor jelentkező artikulációs problémákban, vagy ha a gyerek hároméves koráig sem tanul meg beszélni, és a mozgása esetlen, ügyetlen. Kisiskolás korban már valamivel egyértelműbbek a tünetek, de az azonosítás gyakran igen bizonytalan, így általában kizárásos módszerrel állapítják meg a diszlexiát:

  • ha a gyerek rendesen jár iskolába,

  • ha legalább átlagos értelmi képességű,

  • ha kizárható az érzelmi, érzékszervi zavar, a gyereknek mégis nehézséget okoz az olvasás megtanulása,

akkor nagy valószínűséggel diszlexia áll a háttérben.
A kizárásos módszeren kívül bizonyos tünetekből is megállapítható a diszlexia:

  • zavarok az egyensúly-érzékelésben, a távolság felmérésében, ügyetlen mozgás;

  • térorientációs zavarok – a gyerek nem tudja követni a mozgásokat, még akkor sem, ha bemutatják neki, s képtelen a fent-lent, jobb-bal irányok megkülönböztetésére;

  • az egymásutániság felfogásának nehézsége – többnyire csak azt tudja megjegyezni, ami épp előtte van;

  • kusza rajzok, olvashatatlan írás, rossz ceruzafogás;

  • beszédhang-megkülönböztetési nehézségek, gyakran keverik az A és O hangot;

  • betűk azonosításának problémája – hasonló felépítésük miatt összekeverik a B, D, P betűket;

  • sortartási zavarok – az írást, olvasást gyakran a sor végéről kezdik, a betűket, számokat felcserélik.

Ha elegendő időt hagynának a tanulóknak, sokkal zökkenőmentesebben tanulnának meg olvasni. Fejlesztő gyakorlatokkal, felolvasásokkal, a gyermek által meghatározott ütemben és sorrendben könnyebben menne a tanulás.
A tanulási zavaroknál fontos szerep jut a megelőzésnek is. Biztosítani kell a kisgyermekek észlelési és mozgási képességeinek fejlődését. A versmondás, éneklés, mesemondás nagyban segíti a kicsik nyelvi fejlődését. A felolvasások fejlesztően hatnak, a gyermeknek ilyenkor képzeletben kell követnie az eseményeket, vizuális ingerek nélkül. A széles körű mozgásfejlesztés is kulcsfontosságú szerepet játszik a megelőzésben, mert fejleszti az észlelés és a mozgás összehangolását. A zene hallgatása, tanulása is jótékonyan hat a rendellenességek kiküszöbölésére. Jó, ha a szülők rövid másolatokat íratnak gyermekükkel. Előbb csak szavakat, majd mondatokat. Olvastassanak értelmetlen szótagokat, ez abban segít, hogy ne találgasson, hanem sorban olvassa a betűket. Szó szerinti tanulásra (vers) hagyjanak több időt. A tanulandó betűket megformázhatják például gyurmából, ez szintén segít a betűk elsajátításában.

DUKAI Éva

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu