Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Az osztály vezetéséről általános iskolás tanárok számára

Vissza | Fel | Tovább

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot általános iskolai tanároknak, hogyan rendezzék be az osztályt, és hogyan biztosítsanak megfelelőbb környezetet a tanuláshoz a diszlexiás gyerekek számára.

1. A diszlexiás gyerekeket mindig úgy ültessük, hogy előrefele nézzenek, olyan helyre, ahol el tudunk sétálni, könnyen láthatjuk, így megfigyelhetjük fejlődésüket és nehézségeiket, a stresszt is beleértve. A diszlexiás gyerekeknek nehéz a tábláról írni, ezért ezt, amennyire lehet, kerüljük, vagy segítsük ebben őket.

2. Jó, ha átismételjük a heti, illetve az előző heti tananyagot, úgy, hogy a kézfejükre, vagy egy kis puska-papírra, amit a padukra ragasztunk, emlékeztető segítségeket írunk. (Mindig, mikor továbbmegyünk, ismételjük ezt.)

3. Használjunk hordozható magnót ("walkmant"), hogy felvegyünk rövid üzeneteket, utasításokat, amiket lejátszhatnak, ha szükségük van rá.

4. Gyűjtsünk annyi felnőtt embert, aki sgít nekünk, amennyit tudunk; kis csoportokban tanítsuk meg őket, hogyan tanítsák a diszlexiás gyerekeket (használjanak szembekötést, homoktálcákat, folyóírást, gyakorló puskákat, stb.)

5. Biztosítsunk egy kis időt, hogy egyedül a diszlexiás gyerekkel beszélgessünk (öt perc iskola, vagy ebéd előtt, vagy után; az anyukák általában együttműködnek majd, és gyakran bátorítónak is találják majd ezt a napi kis időt, ha néha ők is bekapcsolódnak).

6. Rendszeresen találkozzunk a szülőkkel (legalább minden félévben). Vonjuk be őket amennyire lehet, mert hasznos segítséget nyújthatnak. Ne felejtsük el, hogy a szülők is lehetnek diszlexiások.

7. A gyerekeknek legyen leckefüzetük, amit minden nap hazavisznek, és a szülők aláírják.

8. Adjunk a gyerekeknek táblázatokat, puskapapírokat olyan dolgok emlékeztetésére, amiket el szoktak felejteni a házi feladattól kezdve a tornazsákon át a szótárig. Használjunk színeket, hogy javítsuk az emlékezetüket.

9. Ösztönözzük a gyereket azzal, hogy megfelelő elvárásokat állítunk, hogy a megadott időben végezzenek a feladattal.

10. Bármilyen lassan fejlődik, a gyereknek minden nap látnia kell, hogy tud valamit, amit előzőleg nem tudott.

Elizabeth Henderson

A szerző általános iskolai igazgató, aki széles körben tart előadásokat a diszlexia témában
 

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu