Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 A piros az állítmány

Vissza | Fel

Etikátlannak tartom a diszlexiások felmentését az idegen nyelv tanulása alól - mondja Gyarmathy Éva. Sokak szerint ez a leghumánusabb megoldás: a gyerekek nem kínlódnak, a szülők pedig elhiszik, hogy a probléma megoldódott. Pedig nem.

Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Intézetének munkatársa szerint egyrészt hasznos, ha fölmentik az olvasási-írási nehézségekkel küszködőket a nyelvtanulás alól, hiszen mire föl büntetnék a részképességzavaros vagy szociokulturális hátrányban lévő gyerekeket? Másrészt viszont ez azzal jár, hogy nem kapnak megfelelő ellátást. Ez a lépés tehát csak elodázza a problémát, de nem oldja meg, hiszen hiányzik a felzárkóztató képzés, ezért nem ritka, hogy évek múlva is ugyanazzal a problémával küzdenek majd.

- Nem lehet nem foglalkozni a diszlexiásokkal - mondja Turányi Zsófia angoltanár, gyógypedagógus. - Az iskolák emelt fejkvótát kapnak utánuk, ami a finanszírozás szempontjából nagyon fontos. Érdek marad tehát benntartani az ilyen gyerekeket az intézményben. De nem történik velük semmi, ami nagyon rossz, több okból is: semmit sem kell csinálniuk, mégis részt kell venniük az órákon, ez megutáltatja velük a nyelvet. Az osztályozás alóli felmentés egy gyerek esetében a tanulás alóli felmentést jelenti, hiszen minek strapálja magát, ha úgysem kap jegyet.

Ezért szükség van arra, hogy a tanárok tudjanak mit kezdeni a nehezebben tanuló gyerekekkel is. Csakhogy a nyelvtanítás nagyon gyenge lábakon áll. A tanárképző intézmények nem nagyon foglalkoznak a tanulási nehézségekkel, szinte teljesen hiányzik ez a tanmenetből. Hiába, hogy a problémákkal minden tanárember találkozik a pályája során: a gyerekek tíz-tizenöt százaléka olvasási-írási nehézségekkel küzd.

- Létezik tanulási zavarokkal kapcsolatos képzés a gyógypedagógiai főiskolán. Ott viszont nem képeznek szaktanárokat - mondja Turányi Zsófia.

- A mostani értelemben vett diszlexiát én tanulási zavar helyett inkább tanítási zavarnak szoktam nevezni. Megfelelő oktatás esetén a diszlexiás gyerekek aránya tizenöt százalék helyett legfeljebb öt lenne - veszi át a szót Gyarmathy Éva, a diszlexiások angoltanítási programjának vezetője. - Rengetegen kerestek fel azzal, hogy gondot okoz az érettségi. Azután meg nem kaphatnak diplomát, amíg nincs legalább egy nyelvvizsgájuk. Nagyon sok a kiemelkedő intelligenciájú diszlexiás, az ő lehetőségeiket a nyelvtudás hiánya nagyban korlátozza.

Az idén harmadszor indított képzés arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet megoldani a diszlexiások nyelvoktatását a mindennapokban. Az öt, egész napos konzultáció és a tíz óra gyakorlat során a tanárdiákok több módszert is megismerhetnek, kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbbet, de vegyítésükből saját technika is kialakítható.

Turányi Zsófia módszere négy alapelvre épül. Először is nem a könyveket tekinti a tudás fő forrásának: éppen az olvasás jelenti a legnagyobb problémát! A tanulás megtanításának fontos eszköze a diktafon, az egész tananyagot magnószalagra kerül.

A második a drámapedagógia használata. - Amit a diákoknak el kell sajátítaniuk, azt előadjuk, így tehát az auditív ingerekhez mozgásos inger is csatlakozik - mondja. - A nehezen megtanulható hangzókhoz, szavakhoz kézjelek társulnak. Ez olyasmi, mint a jelbeszéd.

A negyedik: a vizuális inger. - Az angol kötött szórendje miatt nehéz a mondatalkotás, ezért ehhez színkódokat használunk. Az állítmány mindig piros, az alany mindig más színű.

- Nem az a cél, hogy a gyerekek teljesen külön tanfolyamon, teljesen különböző dolgokat csináljanak - teszi hozzá. - A kulcsszó: az integráció. Nem kell kiemelni a gyerekeket a csoportjukból, hogy éveken át külön kis diszlexiás csoportban tanuljanak. Nem. Meg kell tanulniuk, hogyan kell tanulniuk.

Az angol mint idegen nyelv oktatása diszlexiás és egyéb specifikus tanulási zavarokkal küzdő gyerekek és felnőttek részére elnevezésű, akkreditált, OKJ-s bizonyítványt adó továbbképzésre felsőfokú diploma és jó angolnyelv-tudás birtokában lehet jelentkezni. A hatvanórás képzés célja, hogy a legfrissebb magyarországi és nemzetközi kutatási eredményeket is magukban foglaló ismeretekkel bővítse az angol nyelvtanárok tudását, akik diszlexiás vagy egyéb specifikus tanulási zavarokkal küzdő gyerekekkel vagy felnőttekkel kerülhetnek kapcsolatba munkájuk során.

Népszabadság • Csider István Zoltán • 2006. május 18.
 

Vissza | Fel

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu