Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Különleges szemüveggel korrigálható a diszlexia

Vissza | Fel | Tovább

Nem tud a gyerek olvasni! Összekeveri a betűket, így a szöveget sem tudja értelmezni, a tanulásban is lemarad. Szidják lustának, butának, pedig lehet, hogy diszlexiás. Rajtuk segít egy különleges szemüveg.  

A szülőnek először az tűnik fel, hogy valami nincsen rendben. Hogy nem úgy mennek a dolgok, mint ahogy ők szeretnék, mert a gyerek elmarad a többiektől. Sokkal több időt fordítanak a tanulásra, pedig az ő fiuk, lányuk semmivel sem butább a másiknál. Valahol mégis elakad. Nagyon gyakran nem derül ki az iskolában a probléma, hiszen ezeknek a gyerekeknek ragyogó a memóriájuk, és számonkéréskor a tanár azt hiszi, hogy olvasnak, pedig csak fejből mondják a szöveget. Két-három évig valósággal elrejti a gyerek, hogy mi baja, de ahogy nő a tanulnivaló mennyisége, úgy egyre inkább képtelen lesz bebiflázni a szöveget, és egyre jobban elmarad a tanulmányaiban. A diszlexiát sokszor jó szemű óvónők veszik észre, mert ezek a gyerekek másképpen fogják a ceruzát, más a motorikus mozgásuk.

Dr. Csabai Ildikó és Gál Judit pedagógus különleges módszert dolgozott ki a diszlexia korrigálására. Hogy miről is van szó pontosan, ahhoz a tudni kell, hogy a diszlexiások esetében központi idegrendszer bizonyos pályarendszerei másként működnek, adott esetben fejletlenebbek, mint normál esetben. Ezek arra hivatottak, hogy az időben változó hang- és fényingereket felfogják, továbbítsák és feldolgozzák. A látórendszer vonatkozásában ez annyit jelent, hogy a látórendszerben bizonyos szakaszokon az idegsejtek nem képesek olyan tempóban átvezetni az ingerületet, mint ahogy az érkezik. Az első ilyen idegsejten az impulzusok összetorlódnak, és túlingerlődés jön létre. Ez okozza az egész problémát, mert innentől fogva az ingerület szabálytalanul halad tovább, és ennek eredményeként a mozgatórészen a két szem mozgatóizmai egymástól függetlenül kapják a beidegzést, ezért a két szem nem képes egyszerre egy pontra fixálni. Ez a fő probléma szemészeti szempontból.

Dr. Csabai Ildikó: – Ezek szemüveglencsék, speciális szűrőlencsék, amelyeknek egyrészt általános hatásuk van. Ezek a szűrőlencsék megváltoztatják a fény speciális összetételét, tehát a fehér fényből kiszűrünk bizonyos hullámhosszokat, és ez egy megváltozott alapingert jelent az egész idegrendszer számára, amelyet a diszlexiások másként működő vagy fejletlenebb idegrendszere könnyebben feldolgoz. Másrészről van direkt hatásuk is a látórendszerre, lelassítják az információ haladásának sebességét a látópályában, pont olyan mértékben, mint amilyen mértékben ezek a lassabban vezető idegsejtek képesek azt átvezetni. Tehát megszűnik a túlingerlődés az érző részen, és ennek következtében mozgató részen a két szem mozgató izmai egymással összhangban lévő beidegzést kapnak, lehetővé válik a kétszeres fixálás, így a két szem egyszerre egy pontra tud nézni, és az olvasás képessége jelentősen javul.

Gál Judit pedagógus elmondta, hogy a diszlexia nem betegség, hanem állapot, tehát egy életen át elkíséri az embert. Sokan csak felnőtt korban fordulnak szakemberhez segítségért. 350 pácienst vizsgáltak meg, 250-en hordják ezt a lencsét, és nagyon jó eredményeket értek el.

Gál Judit: – A doktornő szemészetileg megvizsgálja a pacienseket, és együtt a 8 színes lencséből kiválasztják azt, ami a számukra a legmegfelelőbb. A kiválasztott lencsékkel átülnek az én asztalomhoz, és megnézzük azonnal, hogy valóban használ-e a lencse vagy sem. Ez a vizsgálat elsősorban arra szolgál, hogy kiderüljön, a látóidegpálya problémája miatt van-e az illetőnek diszlexiája, vagy valami más okból. Ha más okból, akkor nem javasoljuk a lencse használatát, ha pedig a látóidegpályával van gond, akkor ott, helyben az is kiderül. Olvas nekem lencse nélkül, és utána olvas lencsével, és ott már érezhető a változás. Megrendítő élmény volt, amikor egy édesanya a sok-sok kudarcot megélt 17 éves fiát hozta el. Lencse nélkül nem tudott rendesen olvasni, lencsével viszont életében először hibátlanul olvasott. Közben az anyukának folyamatosan potyogtak a könnyei.

A két szakember eddig egyedül dolgozott, néhány hónapja viszont az Optikus Ipartestület felkarolta munkájukat, és szervezett egy tanfolyamot, így már taníthatják is a módszert. Székesfehérvárott szintén dolgozik egy kollégájuk ezzel a módszerrel.

Dr. Csaba Ildikó és Gál Judit a 06-1-424-3210-es számon érhető el hétköznaponként, 10 és 18 óra között.
 

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu