Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Szóvakság

Vissza | Fel | Tovább

  Régen ők voltak a buta, lusta vagy rossz diákok, illetve azok, akiknek hatalmas erőbefektetés kell a tanuláshoz. Manapság egyre többet hallunk a diszlexiáról, de még mindig keveset tudunk a súlyos olvasási zavar okáról, és hazánkban nincs pontos diagnosztikai eljárás sem.

Faraday beszédzavarokkal és helyesírási nehézségekkel küzdött, gondja volt a matematikával, és megbízhatatlan volt a memóriája. Picassót tanulási zavarai miatt értelmi fogyatékosnak tartották, Rodin apja egy idő után már nem erőltette fiára a szokásos iskolai tanulmányokat, Yeatsről, a még felnőtt korában is helyesírási problémákkal küszködő költőről is azt tartják: egyértelműen diszlexiás tünetei voltak. Ugyanezt a jelenséget emlegetik Leonardo da Vincivel, Einsteinnel, Edisonnal, Churchill-lel vagy Szentágothay Jánossal kapcsolatosan is.

KÉRDÉSES GYÖKEREK

A diszlexia, a normál - illetve olykor az átlagot meghaladó - intelligencia mellett megjelenő súlyos olvasási zavar nem új keletű: több mint száz éve egy angol tudós "szóvakságként" írt róla először. Magyarországon Ranschburger Pál gyógypedagógus 1902 és 1937 között foglalkozott a jelenséggel, bár ő némileg finomítva legasténiának, azaz olvasásgyengeségnek tartotta kutatása tárgyát. A sokfajta meghatározás után végül a hetvenes években a Neurológiai Világszövetség diszlexiának, "az olvasás fejlődési eredetű zavarának" nevezte el a betegséget, s kezdett tudományos szinten behatóbban foglalkozni vele. Azóta, de különösen az elmúlt 10-15 évben számtalan tudóscsoport rengeteg új adattal állt elő a probléma gyökerét vizsgálva, s napjainkban a diszlexia okainak feltárása a nemzetközi idegkutatás élvonalába tartozik. Ám azon túl, hogy a szakértők az agy működésében keresik a kiváltó okokat, eddig még nem sikerült egyezségre jutniuk.

Dr. Csépe Valéria, a magyarországi kutatások vezetője, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója szerint ha azt nézzük, hány területet érint a kérdés, nem csoda, ha lassan jutnak közös nevezőre a tudósok. A diszlexia ugyanis érinti a pszichológiát, az idegtudományt, foglalkoztatja a gyógypedagógust és a nevelési tanácsadót, és legalább olyan közel áll az olvasástörténészekhez, mint a nyelvészekhez.

KELL-E NYELVVIZSGA?

Idehaza a hetvenes években Meixner Ildikó logopéduspszichológusnak köszönhetően jutott újra nagyobb figyelem a betegségnek: az ötvenes évek végétől diszlexiás gyerekek logopédiai kezelése során egy számukra is eredményesen használható olvasástanítási módszert dolgozott ki. Arról, hogy ma hányan diszlexiások Magyarországon, nincs pontos felmérés, de hazánkra is jellemző az a nemzetközi adat, amely szerint a lakosság tíz százalékát érintő problémáról van szó. Néhány héttel ezelőtt a Magyar Diszlexia Alapítvány konferenciáján egy német kutatócsoport tanítási módszerét mutatták be, de még ők is meglepődtek az óriási érdeklődés láttán: az ország minden részéről jöttek tanárok, szülők, gyógypedagógusok, pszichológusok és logopédusok. Az alapítvány elnöke, Mikó F. László szerint biztató, hogy manapság már nálunk sem intézik el vállrándítással a diszlexiás gyerekek nehézségeit, de az orvoslásnak még nagyon az elején tartunk. Bár a világ tudósai egymástól függetlenül és eltérő módon - ki a hallás, ki a látás agyi funkciója felől - közelítik meg a probléma gyökerét, abban általában egyetértenek, hogy a diszlexia nem válogat: országoktól, kulturális körtől, szociális helyzettől függetlenül bárkit érinthet.

Csépe Valéria és kutatócsoportja tíz éve foglalkozik a jelenséggel. Ma már hat-hét génről tudják, hogy azok jellemző hibamintázata diszlexiát okozhat. "Mi, idegtudományi módszereket használó pszichológusok úgy tartjuk, hogy a majométól valójában alig eltérő emberi agynak sincsenek olyan hálózatai, funkciói, amelyek az evolúció során az olvasásra "szakosodtak " volna. Számítógépes nyelven szólva ma ott tartunk, hogy amit az ember megtanul, attól a "rugalmas hardver", azaz az emberi agy állandóan változik" - mondja a kutató.

Legutóbb a diploma megszerzéséhez kötelezővé tett két nyelvvizsga okán derült ki több egyetemistáról: diszlexiája miatt nemhogy kettő, de egy idegen nyelvvel sem tud megbirkózni. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa kezdeményezésére már tavaly minisztériumi rendelet született arról, hogyan lehet felmenteni a diszlexiás (és a gyakran ezzel együtt jelentkező diszgráfiás, azaz írászavarral küszködő) fiatalokat a nyelvvizsga alól. Csakhogy a felmentésről az egyetemi vezetők döntenek, nem pedig a szakemberek. A törvény ugyanis csak lehetőséget ad az egyetemi bizottságoknak a felmentésre, de nem teszi kötelezővé. Aáry-Tamás Lajos elmondta: a joghézag orvoslása már a parlament előtt van.

BIZONYTALAN DIAGNÓZIS

A diszlexia körüli bizonytalanságot jól jellemzi a másik véglet - amikor a gyengén olvasás minden válfajára rásütik a diszlexia bélyegét, jóllehet az keményen meghatározott diagnosztikai kategória, amely a nehezen olvasó embereknek csupán öt-tíz százalékát érinti. Csépe Valéria szerint súlyos tévhitek élnek a betegségről, s olyanok is akadnak, akik visszaélnek vele.

A szakember szerint jó ellátórendszer mellett tizenkét éves korig illene kiszűrni a diszlexiát. Ehhez szükség lenne olyan standardizált tesztekre, amelyek segítségével nem pusztán az olvasást, hanem minden, az olvasással összefüggő területet diagnosztizálnának. Olyan ellátóközpontokat kellene továbbá kialakítani, amelyek a normál iskolai órák után foglalkoznának a gyerekek fejlesztő terápiájával. "A különleges ellátások és felmentések kérdése sem jól szabályozott, és a 12 év feletti korosztály szinte teljesen magára van hagyva" - mondja Csépe Valéria, aki szerint Magyarországon ma 14-17-féle olvasástanítási módszer létezik, de egyik sem megfelelő. Ideje lenne tehát a diszlexiát a tudomány és a gyakorlat terén is "rendbe szedni".

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu