Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Tanácsok a beszédhibák megelőzésére

Vissza | Fel | Tovább

Ha közölni akarunk valamit, meg akarjuk értetni magunkat, érvényesülni szeretnénk, érthetően, a megfelelő kifejezéseket használva kell kommunikálnunk. A beszédkészség és az önbizalom is szorosan összefüggenek. S végül, de nem utolsósorban a megfelelő kifejezőkészség és beszédértés nélkülözhetetlen az írás és olvasás elsajátításához is. Aki könnyen kommunikál, az írásban is könnyebben fogalmazza meg a gondolatait.

A szakértők véleménye szerint napjainkban minden ötödik gyermek nyelvi, illetve kommunikációs problémákkal küzd.

Egyre több gyermeknél merülnek fel beszédtanulási problémák. Gyermekeink gyakran érthetetlenül beszélnek, belegabalyodnak a mondatokba, elnyelik vagy felcserélik a hangokat; kevés kifejezést ismernek, és azokat sem használják megfelelően, helytelenül alkotnak szókapcsolatokat, mondatokat, vagy egyszerűen keveset beszélnek.

A beszédtanuláshoz természetesen időre és türelemre van szükség. A szülők aktív közreműködése rendkívül fontos. Elősegíthetik gyermekük nyelvi fejlődését anélkül, hogy túl sokat követelnének tőle. Ezen írás alkotója, Martina Hasselman számos olyan játékot, gyakorlatot és ötletet kínál, melyeket a mindennapokban is alkalmazhatunk. Tudatos nyelvi és kommunikációs viselkedéssel ugyanis észrevétlenül megteremthetjük a megértés alapjait, s ezzel a nyelvi fejlődést is segíthetjük.

Itt az író átlagos nyelvi fejlődés bemutatására törekszik, ezért a megadott fejlődési szintek csak irányadók. Ha az eltérés a megadott szintekhez képest nagy, ha beszédzavarra gyanakszunk, forduljunk logopédus szakemberhez.

Mit tegyünk, ha úgy véljük, gyermekünk nyelvi fejlődésében nagyobb rendellenesség vagy zavar tapasztalható? A "Kihez forduljunk tanácsért, segítségért?" című fejezetben szereplő beszédjavító központok, logopédiai ambulanciák minden szülőt és gyermeket szívesen fogadnak. Az intézményekben dolgozó logopédusok szükség esetén más szakértők felé közvetítenek.

Mit tegyünk az apróbb rendellenességek esetén, vagy akkor, ha egyszerűen csak segíteni szeretnénk gyermekünknek? Nagyon fontos, hogy a közös elfoglaltságban mindenki-a szülő és a gyermek is-örömét lelje.

Minden játék, mondóka, dal esetén ügyeljünk arra, hogy ne követeljünk túl sokat gyermekünktől! Előfordul, hogy a túlságosan nagy elvárások miatt nem akar a kicsi beszélgetni. Ne végezzük el sorról sorra a fejezetekben talált feladatokat-válasszunk ki inkább célzottan egy-egy gyakorlatot! Ne játsszuk a tanár nénit, legyünk igazi játszótársak! Ez az írás abban szeretne segítséget nyújtani nekünk, hogy gyermekeink örömüket leljék a nyelvben és beszédben. Hiszen az öröm a tanulás alapvető feltétele. Játsszunk együtt, találjunk ki új szavakat, próbáljuk ki együtt a nyelvtörőket-egyszóval élvezzük a szavak játékát!

Forrás:
Martina Hasselman: Hogy szebben beszéljek… Hogyan segíthetik a szülők gyermekük beszédfejlődését?
Egmont, Bp. 2001.

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu