Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Tanulni, de hogyan?

Vissza | Fel | Tovább

  Tanulási stratégiák

Nehezen megy a tanulás? Rendszeresen előfordul, hogy kevésnek bizonyul a magolásra szánt idő? Ez gyakran előfordul azoknál az embereknél, akik nem egyéniségüknek, tanulási stílusuknak megfelelő tanulási stratégiát választanak az információ feldolgozására.

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi is az a tanulási stílus, hiszen csak ennek ismeretében leszünk képesek a számunkra legmegfelelőbb tanulási stratégia kiválasztására. A tanulási stílus kognitív stílus, jellegzetesen egyéni, a személyiség része, a világhoz, ismeretekhez, a tanuláshoz való viszonyulás, pszichológiai jelenség. A különböző emberek más és más módon közelítik meg a valóságot. Léteznek audio, vizuális, audio-vizuális és kinesztetikus típusok, vagyis emberek, akik az információt legkönnyebben hallás, látás vagy mozgásos tevékenység útján dolgozzák fel. Hasznos, ha az ember tisztában van saját tanulási stílusával, hiszen így képes lesz a típusának leginkább megfelelő tanulási stratégia kiválasztására, majd alkalmazására.

A hatékony, eredményes tanulásnak pedig elengedhetetlen feltétele a megfelelő tanulási stratégia alkalmazása. Ez, akárcsak a tanulási stílus, egyénre jellemző, ám ellentétben azzal, tudatos jelenség. Nem kell tehát kétségbe esni: az információfeldolgozás ezen módjai megtanulhatók és fejleszthetők. Saját tanulási stílusunk ismeretében kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb stratégiákat. Vizuális típusúak számára célravezető a tanulnivaló lényegének színes ceruzákkal, filctollakkal való kiemelése, illetve kis rajzok, ábrák, grafikonok készítése. Az audio-típus könnyebben tanul a szöveget hangosan kimondva, ismételgetve, esetleg audio-vizuális eszközök (magnó, diktafon, videó, stb.) segítségül hívásával. A kinesztetikus, vagyis mozgásos típusú embereket pedig a jegyzetelés, többszöri leírás segítheti a tanulásban.

Hasznos tehát a tanulás szempontjából, sőt, idő szempontjából is gazdaságos, kifizetődő, valamint rengeteg fáradságot is megtakaríthatunk vele, ha tisztában vagyunk saját tanulási stílusunkkal, illetve az annak megfelelő tanulási stratégiákkal. Ne habozzunk hát elgondolkodni rajta, melyik típusba is tartozunk, s milyen stratégiákkal tehetjük tanulási tevékenységünket gördülékenyebbé, hatékonyabbá.

Baksay Katalin

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu