Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

Új módszer a felnőttkori diszlexia kezelésére

Vissza | Fel | Tovább

Egy amerikai kutatócsapat olyan technikát fejlesztett ki, melynek komplex voltával jelentősen javult a felnőtt betegek olvasási képessége.

Az olvasás egy olyan képesség, melyet legtöbbünk természetesnek vesz. Ám számos ember nap mint nap küszködik azzal, hogy egyszerű szavakat és mondatokat megértsen, és olvasni tudjon. A diszlexiában szenvedőknek szó szerint kínokat okoz egy-egy mondat elolvasása, mert nem értik meg annak mondanivalóját.

Ha kezeletlenül hagyják, a gyerekkori diszlexia komoly, felnőttkori problémává válik. Ez nem egy olyan dolog, amit ki lehet nőni. A gyerekek 10 százaléka - és így a felnőtteké is - valamilyen szinten diszlexiás. A diszlexia egy nyelvtanuláson alapuló alkalmatlanság, mely egész családokon ível át. Akik egészségesek, azok az emberek egy bizonyos módon dolgozzák fel az információt, bizonyos agyi rendszerekben és idegi pályákon, míg a diszlexiásoknál mindez másképpen és kevésbé hatékonyan működik.

A diszlexiások ugyanis nehéznek találják a szavak mögött lévő hangok szétválogatását, mely az olvasást, írást és betűzést igen megnehezíti. Ha az ember leragad a szóolvasási szinten, és intenzíven azon ügyködik, hogy a hangokat dekódolja, akkor már nem marad kapacitása a megértésre és a gyors olvasásra, mivel az egyes szavak dekódolásával tölti idejét. Emellett a betegségnek egyéb aspektusai is vannak, befolyásolja a rövid távú memóriát, a matematikai képességeket és a koncentrációt.

Bár jelenleg sincsen gyógymódja, speciális oktatási módszerekkel, a diszlexia minden korban javítható. A felnőttek megtanulhatják, hogyan tökéletesíthetik olvasási képességüket. Ám az öregedő agy hogyan képes újabb trükkök megtanulására? Lynn Flowers ideggyógyász és kollégái szerint megvan ennek is a módja.

MRI agyszkenneléssel Flowers és csapata rájött, hogy a felnőtt diszlexiások agya máshogyan dolgozza fel az információt akkor, ha egy speciális, hangokon alapuló oktatási technikát alkalmaznak az olvasási képességek javítására. Ahelyett, hogy a bal agyféltekét használnák, a betegek mindkét agyfélteküket igénybe veszik, ráadásul nagyobb mértékben, mint az normális esetben indokolt lenne.

A normál olvasók csak a bal féltekét alkalmazzák, mely az agy nyelvfeldolgozó, olvasásért is felelős félteke. Mindez azt jelzi, hogy gyógyulás után a betegek agyának jobb félteke kompenzálta a tipikus olvasók átlagos aktivitását a bal féltekén. A kutatók felnőtt diszlexiások egy csoportjának egyik felét olyan technikával kezelték, mely a négy érzékszervre hatott.

Az alanyoknak hallgatniuk, látniuk, beszélniük, betűzniük kellett egyszerre, hogy a kutatók megerősítsék a kapcsolatot a nyomtatott és a kimondott szó között. Azokkal a betegekkel ellentétben, akiket nem kezeltek ilyen módon, az alanyok olvasási képességei a nyolc hetes időtartam alatt jelentősen javultak. Bár ez még csak a kezdet, azt mégis bebizonyítja, hogy a felnőttek is képesek megtanulni az olvasáshoz szükséges fontos folyamatokat.

A kutatók szerint sosem késő orvosolni a problémát. Munkájuk segíthet tovább finomítani a diszlexia kezelésére alkalmazott jelenlegi módszereket is. Flowers szerint ugyanakkor jobb, ha már gyerekkorban elkezdik kezelni a betegséget. A kutatócsapat azt tervezi, hogy a betegség egyéb nehézségeit is górcső alá veszi, főleg a folyékony olvasást és a megértést.

hirado.hu/ScienCentral

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu