Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Felnőttkori diszlexia

Vissza | Fel

 

Diszlexiás felnőttek vizsgálata

A diszlexiás felnőttek vizsgálatára lényegében nincs megfelelő mérőeszköz Magyarországon. Hivatalosan pszichiáter adhatott ki igazolást a diszlexiáról felnőtteknek, de ez a jogszabály megváltozott, és az ELTE Gyógypedagógiai karán lehet már csak igazolást kapni. Itt a vizsgálat 30 000 Ft-ba kerül. A vizsgálat során számos tesztet vesznek fel, amelyek nem igazán a diszlexia azonosítására készültek (például intelligencia teszt).

Felnőtt diszlexiások ellátása

A felnőtt diszlexiások ellátása nem megoldott, de vannak kezdeményezések. Van esti iskola, ahol diszlexiásokat tanítanak, vannak képzett nyelvtanárok, akik megfelelő módszerekkel segíteni tudnak a nyelvtanulásban.

Törvényi szabályozás

A felnőttkori diszlexia törvényileg alig létezik. A törvényalkotók inkább csak az oktatásra koncentráltak, és kevéssé törődtek a felnőtt diszlexiások szempontjából lényeges munkahelyi szabályozással. Diszlexiás személyek, ha hivatalosan igazolt ez a nehézség, írásbeli vizsgákon extra időt kapnak az érettségin, és a helyesírásukat nem értékelik. Nyelvvizsgákon is felmentést kaphatnak az írásbeli vizsgázás alól. Nagy nehézséget jelent azonban a diszlexiások számára az a törvény, hogy egyetemi diplomát csak nyelvvizsga birtokában lehet szerezni. Minthogy Magyarországon egyelőre felmentik a diszlexiásokat a nyelvtanulás alól, az egyetemet végezni akaró diszlexiások nyelvtudás hiányában komoly hátrányt szenvednek. Az újabb törvény szerint diszlexiát felnőtteknél csak az ELTE Gyógypedagógiai Karán lehet hivatalosan igazoltatni. Ehhez hosszadalmas vizsgálat, és 30 000 Ft szükséges. Minthogy ez az egyetlen hely került kijelölésre, egyrészt monopóliumot élvez, és kiszolgáltatottak a diszlexiások, másrészt nagyon hosszú a várakozási idő.

A magyarországi eszközök fejlesztésének vázlata

Magyarországon egyelőre nincsenek sztenderdizált tesztek még a gyerekek diszlexia szűrésére sem. Sokféle eljárást vegyesen használnak a szakemberek, de teljesen ötletszerűen kiválogatott, és nem ellenőrzött eszközökkel történik a szűrés. A felnőttek vizsgálatára egyáltalán nincs eszköz. Többféle vizsgálat alkalmazásával igyekeznek a szakemberek azonosítani a diszlexiát.

Vissza | Fel

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu