Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

Dadogok, akadozik a nyelvem

Vissza | Fel | Tovább

  Minden apróság ismételgeti a szavakat, miközben beszélni tanul. Sokuk tétovázik, helyesen, folyékonyan formálta-e a szavakat. Ha a tanulás megtorpan, pöszeség, dadogás, hadarás alakulhat ki.

Az óvodáskorúak negyede, az általános iskolások 10-12 százaléka beszédhibás. Két-három százalékuk nem "növi ki" a hibás artikulációt, a hadarást vagy a dadogást. Az utóbbi, legfeltűnőbb nyelvi hiba nem más, mint a beszéd ritmusának zavara. Az ember pontosan tudja, mit akar mondani, de a hangok akarattalan ismétlése, elnyújtása vagy elakadása miatt nehezen tudja magát kifejezni - mutat rá az Egészségügyi Világszervezet meghatározása.

A baba kommunikációja már a születéssel elkezdődik, anya és csecsemő "beszélgetnek" az etetésnél, a tisztába tevésnél, a fürdetésnél és játék közben. Minden anyuka elmondhatja, hogy pontosan érti gyermeke szavak nélkül küldött jelzéseit. Még nem beszél, de ha kérik, hogy hozza a játékot, megteszi.

A szakember szerint a gyermekek általában egy-két éves korukban kezdenek beszélni, de előfordulhat, hogy kicsit később. A felmérések alapján a lányok hamarabb nyitják beszédre a szájukat.Ha viszont a kicsi már elfújta születésnapi tortáján a harmadik gyertyát is, és még mindig nem beszél, megkésett beszédfejlődés miatt logopédushoz, pszichológushoz kell fordulni.

Az öröklött tényezőkön kívül a családi környezet is meghatározó a megkésett beszédfejlődésnél - tartják a szakemberek. Nagycsaládokban jellemző, hogy a sok gyerek nem engedi szóhoz jutni a legkisebbet, de minden óhaját kitalálják és teljesítik, így a gyereket semmi sem ösztönzi arra, hogy kifejezze kívánságait. Hozzáteszik azonban, hogy ennek az ellenkezője, a szótlan, ingerszegény környezet is kiválthatja a megkésett beszédfejlődést.

Hibák és fejlődés

A nyelv normális fejlődése esetén is előfordulhatnak különböző kijavítandó hibák. Számos óvodásnál előfordulhatnak különféle artikulációs hibák, ilyen például a pöszeség. Négyéves korig ezek a problémák nem igényelnek terápiát, utána viszont érdemes szakemberhez fordulni, hogy a gyermek iskoláskorára elmúljon a pöszeség.

A rejtélyes dadogás a leggyakoribb gyermekkori beszédzavar, amely az esetek négyötödében 14-16 éves korig elmúlik. Érdekessége, hogy a férfiak körében négyszer olyan gyakori, mint a nőknél. Az is furcsa, hogy a változás periódusaiban: 3-4, 6-7, 12-13 éves kor táján üt be, felnőttkorban pedig csak súlyos trauma esetén alakul ki.

A hadaró ember kevésbé él problémája fogságában, mint a dadogó - tartják a logopédusok. Egyrészt azért, mert kevésbé hallja hibásnak, ahogyan beszél, másrészt hallgatósága is toleránsabban viselkedik. Nem kelt derültséget, ahogyan nem ébreszt türelmetlenséget sem, ellentétben a dadogással. A hadaró környezete elnézően a magasabb értelmi képességekkel kapcsolja össze ezt a beszédhibát, hiszen már az iskolában is a felkészültség bizonyítéka, ha valaki elhadarja a leckét.

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu