Minden, amit a diszlexiáról tudnod kell

Kezdőlap
Diszlexia alapok
Diszlexia frissítő
Otthoni segítség
Iskolai segítség
Mozgásfejlesztés
Fejlesztés
Nyelvtanulás és diszlexia
Diszlexia felnőttkorban
Beszédhiba és diszlexia
Diszlexia és táplálkozás
Diszlexia szakirodalom
Diszlexia Fórum

"Győzzük le a diszlexiát!"

Ingyenes email-tanfolyam szülőknek

A tanfolyam alatt megismerkedhet a diszlexia okaival, megjelenési formáival, megtudhatja, hogyan segíthet gyermekének, hogyan fejlesztheti gyermeke képességeit otthon, és hogy ki segít Önnek diszlexia esetén. Megtudhatja, mire kell odafigyelnie, és hogy mit, és hogyan kell gyakorolnia gyermekével.  Gyermeke fejlesztéséhez nem "csak" információkat, hanem ingyenes feladatlapokat, társasjátékokat, szoftvereket is kap. Iratkozzon fel diszlexia tanfolyamunkra és ajándékba kapja

"A 10 legsürgősebb tennivaló,
ha gyermeke tanulási problémákkal küzd!"

című tanulmányunkat.
 

Név:

E-mail: 

Adatvédelem: Mi is utáljuk a kéretlen leveleket: adatait senkinek nem adjuk ki, és bármikor megszüntetheti ingyenes előfizetését.

 Még a színészek sem beszélnek érthetően

Vissza | Fel | Tovább

  Az idősebb színész generáció szavait úgy is megértjük, ha suttognak, a fiatalabbakét akkor sem, ha kiabálnak. Nem tanulunk meg tisztán, jól artikulálni, leszokunk az elvont beszéd megértésétől, a filozofikus gondolkodásról? - Az éneklés, az anyanyelv alapja hiányzik az iskolából.

Kezdődik az iskola. És talán ezért is újra központi téma lett az olvasástanítás. Nemrég jelent meg Csépe Valéria pszichológus könyve Az olvasó agy címmel. A szakemberek konferenciát tartottak és mindezekről itt a rádióműsorokban részletesen beszámoltunk. A legtöbb kritika a képolvasás módszerét érte. Ma már tudjuk, hogy ez nem felel meg sem az agyunk információfeldolgozási módjának, sem a magyar nyelv logikájának. Rossz hatásfokát objektív felmérések és a gyakorlati eredmények is mutatják. Az ember azt hinné, hogy ezek után mindenütt visszatértek a hagyományos szótagoló olvasástanításhoz, de nem így van. A tanárok egy része még mindig hisz benne és ragaszkodik a húsz éve megtanult gyakorlatához. Érdemes meghallgatni Egedy Mária nyugdíjas magyartanár véleményét, amely szerint a képolvasás fárasztó a gyerekek számára, mert a szavak nem állnak össze mondatokká, ezért gátolja két nagyon fontos képességünk, a türelem és a figyelem megtanulását, és még sok minden mást.

- A képolvasás nagyon meghatározta a mai kulturálódási igényeket. Tudniillik a gyerek ránéz a szóra, és egyszerűen egy képet alkot róla. Pillanatnyi benyomás alapján olvas, félreolvas, nem érti meg a szöveget, ezáltal türelmetlenné válik, és a kudarc miatt egyre kevesebbet olvas, és ezért még kevésbé fog fejlődni. A másik dolog a figyelem. A nyelvtanulás gyerekkortól kezdve, különösképpen alkalmas, hogy megtanítson minket arra, hogy a figyelmünket megosszuk. Mert amikor beszélek, akkor a fejemben a következő mondat már meg van fogalmazva, és nekem hibátlanul kell beszélnem, tisztán, figyelnem kell a hangerőre, a tempóra, figyelnem kell a testtartásomra, a testbeli viselkedésemre. Mindeközben a fejemben már előre fogalmazom a következő mondatokat.

- Sőt arra is figyelnie kell akivel beszél.

- És annak a színvonalához, ismeretanyagához kell feltétlenül igazodnom. Az emberi érintkezés a nyelv segítségével történik elsősorban. Másrészt pedig az irodalom az érzelmi, erkölcsi, gondolati, értelmi fejlődésünket teljessé teszi. Úgyhogy én az anyanyelvet, az anyanyelvi nevelést mindenfajta nevelés alapjának tartom. Ezért nagyon fontos lenne, hogy minden tanár tudatában legyen, hogy az anyanyelv tanítása az ő feladata is.

Különösképpen szerintem legnagyobb szerepe az énektanításnak van, amit ma nagyon elhanyagolunk. Mert mi van a mai énekórákon? Zenei életrajzokat tanítanak, lemezt hallgatnak a gyerekek, ahelyett, hogy énekelnének. Jóllehet a tiszta artikuláció az énekkel van legjobban biztosítva. Az ének javítja a hallást, a tiszta artikuláció a beszédre hat vissza, és ha meghallgatunk akár a tévében, akár a rádióban előadókat, hozzászólókat, színészeket, riportereket, nagyon ritka, hogy tisztán, érthetően, jól artikulálva biztosan beszéljenek.

Mostanában, amikor a televízió, meg a modern technika, a film, a látvány segítségével próbál közel jutni valamilyen tartalomhoz, akkor ez a nézők többségének lényegesen könnyebb, mint az elvont beszédnek a megértése. A film nem alkalmas arra, hogy hosszabb, gondolkoztató, filozofikus szövegeket közöljön az emberekkel, és így visszafejlődünk, mert nem kell olvasni, elég a látvány ahhoz, hogy valami egyszerű dolgot megértsünk. Holott a beszéd, a nyelv, mint elvont közlési eszköz, sokkal magasabb rendű, mint a látvány. Kell a látvány természetesen, de azért egy magasabb szintre emeli az embert, a gondolkodáskészségét jobban fejleszti a szó.

Mindennapi tudomány, 2006. 08. 28., szerk.: Esti Judit
2006. augusztus 31., csütörtök 9:18

Vissza | Fel | Tovább

 

 

Az oldalt szerkeszti: Kazal Kolos
Email: iroda@varazsbetu.hu